Translate

torsdag 12. februar 2015

Bergebyløpet på Sjekkpunktet.no

http://www.sjekkpunktet.no/bergeby-finish/

Bergeby finish

Helene Gran Øverli
Utrolig med en hel natts søvn “midt under Femundløpet”, eller i hvert fall i det tidsrommet løpet skulle ha gått. Jeg pleier å sove 45 min på Grimsbu under ett F600 løp, så dette er luksus. Vel, vel.
Bergebyløpet er også over for denne gang og der nord var de også utsatt for denne Ole. Lørdag kl. 0900 ble denne info publisert:

Melding fra Bergebyløpet N70, lørdag 07.02.2015, kl 0900.

Følgende er besluttet av løpsledelse/arrangør: Bergebyløpet 2015 stanses på grunn av værprognosene. Dette innebærer:
Ingen spann får fortsette løpet ut fra sjekkpunktene Bergeby, Nyborg eller Masjohk etter kl 0900 i dag. De spann som ikke har forlatt sjekkpunkt Masjohk innen kl 0900 i dag rangeres etter plassering ut fra sjekkpunkt Nyborg. Alle spann som fortsatt er med i løpet kl 0900 i dag kan regne løpet som gjennomført, og vil motta premiering og løpets plakett for 2015.
– Jeg fikk denne  beskjeden fra noen på mobilen og skjønte ikke så  mye, forteller Helene Gran Øverli som da var på vei mot mål. Det var bare å kjøre på.
Helene i målHelene var en av de som kom seg helt til målseilet på Nyborg, sammen med åtte andre fra 350-klassen og Steinar Kristensen, som den eneste i 650-klassen. Av de som kjørte 150 km kom åtte av ti til mål, deriblant min assistentreporter i nord,Mailin Jerijervi.
– Det var et kjempeløp, sier Helene. Masse positive mennesker, spesielt de sprekingene fra pensjonistforeningen som hjalp spannene på det ubetjente sjekkpunkt Bergeby. Løypa var veldig fin, selv om Masjohk-runden var helt syk. Det gikk til tider rett til værs og hundene krøyp seg opp. Men jeg har hunder som liker bakker, det var kjempeartig.
– Ellers var det vel greit nok å fryse løpet før det verste Ole-været kom, mener Helene. Men jeg tror jeg hadde blitt litt sur hvis det hadde blitt satt igang redningsaksjon etter meg selv om jeg var værfast. Vi har jo med utstyr for å klare oss i 24 timer, det er jo langdistansesportens kjennetegn, avslutter Helene, hundekjører og politibetjent. Den kombinasjonen skulle vi muligens hatt litt mer av i sporten :-)
Uansett, slik jeg forstår Stein Tage Domaas på telefon idag, så får de som ikke hadde brutt løpet på det tidspunkt da løpet ble frosset, løpet sitt godkjent. Dvs at de som trenger et kvalik-løp til Finnmarsløpet får huka av det på cv’n.
Her kan dere lese hvordan resultatlista ble seende ut, til tross for at K2 sier noe annet.
10917869_873651489325069_7073914421358496426_n          Sjekkpunkt Vadsø – Bergebyløpet 2015
Bildene har jeg fått låne fra facebooksida til Høiby Husky – Helen og Jon.

Sjekkpunktet,no har fulgt Bergebyløpet. Mailin Jerijervi har skrevet en lang artikel om sine opplevelser under Bergebyløpet. Link til artikeln, http://www.sjekkpunktet.no/bergeby-finish-ii/

Bergeby finish II

Lars Erik Gausen
Sjekkpunktet.no er priviligert med entusiastiske medhjelpere.  Under Bergebyløpet var Mailin Jerijervi delvis handler, hjalp litt til med arrangementet (K2, hjelp ved starten på 350 m.m.), tok noen bilder, stelte egne hunder og kjørte eget løp. I tillegg tok hun seg tid til å skrive litt sørover. Her er hennes status etter at løpet var, mer eller midre, landa:
Bergebyløpet N70 2015 er over, og for et arrangement! Noen få hovedpersoner (Mikal Lanes, Jan Øystein Dervo, Jon Børge Stina, Krister Höök m.fl) har dratt i gang dette, med tre klasser. De få personene kjørte scooter, stikket opp løyper og ordnet traseen mange gang etter hvert som det snødde, blåste og stikker ble kjørt ned i dårlig vær. Undertegnede kan selv skrive under på at sålen var svært god, selv etter mange spann og mye snøfall, og det samme var tilbakemeldingene fra de aller fleste kjørere. Det var også svært godt stikket og omtrent umulig å kjøre feil.
350 Startet fra Vadsø sentrum og fikk en tøff første etappe på “Vadsørunden”. Det ble mye vær og rapportert om sleder som skled sideveis og slo ned stikker underveis. Steinar Kristensen var første fra 650 som startet ut på Vadsørunden, rett etter at 350 hadde startet. Han kom inn samtidig som de fleste av de. Jan Øystein Dervo fikk kjenne på været, da han startet ut som nr 2 i 650 på runden kl 14.40, han ble liggende værfast bak en låve i flere timer, 9timer på den 65km lange runden, ca 4 timer lengre enn de fleste på samme runde. Været ble bedre og løpet gikk taktfast videre. Steinar Kristensen hadde ikke noen stor konkurranse i 650 etter dette, og var den eneste som fikk fullført hele løpet.
Hunder - Roger FossøyI 350 kjørte Andreas Tømmervik først ut fra Nyborgmoen på den nå berømte Masjokrunden, 117km. De fra 650 snakket om den med litt frykt i stemmen og de fleste gruet seg. Det ble ofte sagt at Krister Höök, som har vært med å laget runden, var jævlig glad i bakker, løypa gikk vist innom alt av topper på runden. Andreas kjørte dessverre feil på Tanaelva og valgte å bryte ved å kjøre direkte til cp Masjok. Stefan Falter tok over ledelsen og vant løpet. Kl 0900 ble det sendt ut beskjed om at løpet var avsluttet på grunn av værvarslet, alle som var ute i løypa fikk løpet sitt godkjent, de som hadde forlatt cp Masjok mot mål konkurrerte videre, mens de som var ute i mellom cp ble plassert etter sist cp. Se endelig resultatliste. Været slo til på kvelden, og over viddene i det forblåste kystlandskapet på Varangerhalvøya er ikke slikt dårlig vær noe å spøke med, selv for erfarne fjellfolk.
Mailin spannJeg kjørte selv 150 med et uerfarent 8 spann bestående av unghunder. Kjempegod trening da vi endte opp med å passere 8 spann fra 650 underveis, i tillegg til vanlige forbikjøringer. En utrolig flott og kupert løype mellom Nyborg og Bergby. Løypa var lagt i store slynger på fjellet og med 1 min mellom hver start, pluss møtende spann, var det lykter og lys i alle retninger i perioder. Det ble mildvær og snø i løpet av morgentimene, noe som ga trege og til tider tunge spor for alle klassene. Vinneren av klassen var Stein Are Harder.
På premieutdelingen ble forresten bakkene på Masjokrunden diskutert. Stefan Falter fortalte at han hadde brukt kniv for å lage seg fottrinn i bakken. Og Mailene Skjølås fortalte at hun hadde lastet halvparten ut av sleden, kjørt hundene opp og gått ned å hentet resten av utstyret igjen. Det hadde blitt bom stopp i bakken med alt utstyret i. De aller aller fleste var svært fornøyde med årets nykommer, med ca annet hvert sjekkpunkt som villmark og annethvert hvor de kunne motta hjelp av en handler. I tillegg var blant annet kjørerne på 650 svært fornøyde med pensjonistforeningen som hadde sjekkpunkt Bergeby og Masjok. Tilbakemeldingene var at det var veldig trivelige damer!
Siden jeg har vært litt på alle sider av dette løpet, i varierende mengde, så føler jeg at jeg har fått et godt innblikk i løpet. Og opplevelsen er kun positiv! De er noe eget med slike avslappende og trivelige løp i Finnmark. Laget av kjørere, til kjørere. En fantastisk oppkjøring før Finnmarksløpet som ble benyttet på mange måter; noen testet usikre hunder, noen kjente på løpsformen, noen konkurrerte, noen kjørte igjennom, og alle var fornøyde! Kommer tilbake neste år også. Det er heldigvis kort vei over fjorden.
Gafestart Vadsø                             Gatestart i Vadsø
Sjekkpunkt-arbeid           Nyborgmoen i morgentimene fredag.
Øverst: første kjører ut på 350 km; Lars Erik Gausen
Alle bilder: Mailin Jerijervi


Ingen kommentarer: